De tekeningen zijn ontstaan door het kijken naar het landschap in zijn omgeving. Hoewel de voorstellingen abstract zijn, zal ieder die de Kop van Overijssel een beetje kent weinig moeite hebben om tot associaties te komen die lijken op de beelden die de kunstenaar voor ogen heeft, zoals moerasachtige landschappen met hier en daar wat schriele boompjes, woekerende braamstruiken, landschap dat zich verdicht en open wordt, vogelzwermen of sneeuwbuien. Van Rossum werkt het liefst in series. In zijn schilderijen en tekeningen herhaalt zich veel maar toch is elk werk door de kleine veranderingen steeds nieuw.
Maar vooral blijkt zijn intense verhouding met zijn omgeving uit de motieven die hij voor zijn schilderijen, tekeningen en litho’s kiest. Bomen, struiken, gras en ‘wolkachtige’dingen komen zo uit het landschap dat wel als zijn muze gezien kan worden. De schilderijen zijn meestal vervaardigd in gemengde techniek op doek en het eerste wat opvalt is zijn sterk schilderkunstige werkwijze, het schilderen van de ruimte tussen de dingen en het werken naar de natuur zonder dat dan in zijn geval letterlijk moet worden opgevat.

Jan van Rossum (Dedemsvaart,1946) volgde zijn kunstopleiding aan de Vredeman de Vries in Leeuwarden. Hij exposeerde o.a. bij kunstcircuit Staalbankiers, kunsthuis de Secretarie in Meppel, galerie de Roos van Tudor. Jan van Rossum woont en werkt in Steenwijk.
Jan van Rossum
inschrijven mailinglijst
melklokaal
heremaweg 201
8444 AP
heerenveen
terug
home
nieuws
exposities
over melklokaal
contact
exposities archief